ZAPASY ZIMOWE

W dawnych czasach aby przetrwać zimę trzeba było wykorzystać wszystkie owoce i warzywa z okresu letniego i odpowiednio przetworzyć i przechować. W Polsce jest bogata tradycja robienia zapasów na zimę. Choć dzisiaj półki sklepowe uginają się od gotowych produktów to jednak warto zainwestować trochę naszego czasu i pokusić się żeby samodzielnie zrobić przetwory. Oferta gotowych produktów sklepowych na pewno n ie jest tak smaczna i zdrowa jak domowe dżemy, soki  i inne witaminy zamknięte w słoiczkach. Warzywa i owoce są bardzo ważne w diecie każdego człowieka, stanowią źródło witamin i minerałów. Warto ich zdrowe składniki odżywcze zachować na zimę. Sięgając po gotowe przetwory ze sklepów często nie czytamy etykiet. Ich skład pozostawia wiele do życzenia. Nierzadko zawierają dużo cukru w najgorszej postaci syropu glukozowego, poza tym znajdziemy tam wiele polepszaczy smaku, barwników i sztucznych konserwantów. Dlatego warto zadbać o swoje zdrowie i zrobić własnoręcznie. Zima to okres w którym najbardziej brakuje nam świeżych owoców. Można ich smak i zapach zachować w przetworach. Podczas okresu zwiększonego ryzyka na infekcje nic tak nas nie pomoże uchronić jak własnoręcznie zrobiony sok. Wiele z soków jest stosowane jako lekarstwo na przeziębienie. Warzywa zamknięte w słojach też nieraz uratują nas przed wyjściem z domu w śnieżne popołudnie po zakupy. Mamy coraz mniej czasu na robienie sałatek i surówek do posiłków, dlatego gotowe buraczki czy sałatki nieraz nas poratują. Za zdrowe odżywianie organizm nieraz nam podziękuję. Uczmy dzieci od początku ich życia zdrowego odżywiania, kultywujmy nasze tradycje robienia przetworów na zimę. Nie dajmy się producentom żywności, którzy zarzucają nas niezdrowym jedzeniem. Starajmy się pokazywać jak zdrowo się odżywiać, nikt za nas tego nie zrobi. Jedzmy zdrowo i podawajmy dzieciom jak najmniej przetworzone produkty.